De bouw is een van de gevaarlijkste industrie├źn in Nederland. Volgens de Occupational Safety and Health Administration (OSHA) vielen er in 2018 991 doden onder bouwvakkers. Dit is een onaanvaardbaar aantal en daarom is veiligheid in de bouw zo belangrijk. Hier zijn enkele tips om je te helpen veilig te blijven op het werk.

Draag persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om veilig te werken op een bouwplaats is het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Hieronder vallen zaken als helmen, veiligheidsbrillen, handschoenen en laarzen met stalen neuzen. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn ontworpen om je te beschermen tegen ernstige verwondingen als je betrokken raakt bij een ongeval. Zorg ervoor dat je tijdens het werk altijd alle persoonlijke beschermingsmiddelen draagt.

Haal je VCA certificaat

Een VCA-certificaat is een belangrijk veiligheidscertificaat dat alle bouwvakkers zouden moeten hebben. Het certificaat geeft aan dat je getraind bent in het veilig werken in een bouwomgeving. Het is belangrijk om dit certificaat te hebben omdat het je werkgever laat zien dat je veiligheid serieus neemt en in staat bent om veilig te werken. Als je geen VCA-certificaat hebt, zorg er dan voor dat je je zo snel mogelijk laat certificeren door middel van een VCA cursus. Dit zal je helpen om veilig te werken.

Volg de veiligheidsprocedures

Elke bouwplaats heeft zijn eigen veiligheidsprocedures die moeten worden gevolgd. Deze procedures zijn er om werknemers te beschermen tegen ongevallen en verwondingen. Zorg ervoor dat je vertrouwd raakt met de veiligheidsprocedures voor jouw specifieke bouwplaats en volg ze te allen tijde. Enkele algemene veiligheidsprocedures zijn voorzichtigheid bij het werken rond elektrisch gereedschap, bewust zijn van je omgeving en geen binnenwegen nemen.

Onveilige omstandigheden onmiddellijk melden

Als je een onveilige situatie op een bouwplaats ziet, is het belangrijk dat je dit onmiddellijk meldt. Onveilige omstandigheden zijn bijvoorbeeld gaten in de grond, losse kabels of beschadigde apparatuur. Door deze omstandigheden meteen te melden, kun je ongevallen en verwondingen helpen voorkomen. Als je een onveilige situatie niet zelf wilt of kunt melden, vertel dit dan aan een leidinggevende of voorman, zodat zij er iets aan kunnen doen.

Conclusie

Veiligheid in de bouw is uiterst belangrijk omdat ongelukken in de bouw vaak dodelijk kunnen zijn. Volg deze tips om veilig te werken: draag persoonlijke beschermingsmiddelen, volg de veiligheidsprocedures en meld onveilige situaties onmiddellijk. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jezelf en jouw collega’s beschermen tegen letsel.